Top 25 India Gk Questions in English

Top 25 India Gk Questions in English

Top 25 India Gk Questions in English

1. India’s foreign trade performance is reviewed by the—

(A) Committee of Secretaries on Exports and Imports

(B) Cabinet Committee on Trade and Investment

(C) Board of Trade

(D) Trade Development Authority

Ans : (B)


2. Who among the following is responsible for the execution of the export and import policies of the Government of India?

(A) Chairman, State Trading Corporation

(B) Chief Controller of Imports and Exports

(C) Director-General of Trade and Commerce

(D) Ministry of Commerce

Ans : (B)


3. The Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics is located at—

(A) Mumbai

(B) New Delhi

(C) Kolkata

(D) Chennai

Ans : (C)


4. The Indian Institute of Foreign Trade is located at—

(A) Mumbai

(B) Kolkata

(C) Kochi

(D) New Delhi

Ans : (D)


5. From which of the following sources of generation do we get the largest amount of electricity?

(A) Hydro stations

(B) Nuclear plants

(C) Thermal stations

(D) Solar energy plants

Ans : (C)


6. Before independence, the number of oil refineries in India was—

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans : (A)


7. The Gas Authority of India markets natural gas. It was established in—

(A) 1965

(B) 1976

(C) 1984

(D) 1987

Ans : (C)


8. Which of the following is the primary source of energy in India?

(A) Coal

(B) Nuclear fuels

(C) Petroleum, LPG, Diesel and Bio-gas

(D) Hydro-electricity

Ans : (A)


9. The Indian Oil Corporation (IOC) was set up in—

(A) 1962

(B) 1963

(C) 1964

(D) 1965

Ans : (B)


10. The oldest large-scale industry of India is—

(A) Cotton textiles industry

(B) Jute and jute goods industry

(C) Coir and coir products industry

(D) Iron and steel industry

Ans : (A)


11. How many times have decennial Census been held in India so far?

(A) 10 times

(B) 14 times

(C) 12 times

(D) 13 times

Ans : (B)


12. The first organized census was completed in India in—

(A) 1862

(B) 1872

(C) 1882

(D) 1891

Ans : (B)


13. The Cochin Shipyard has been set up in collaboration with—

(A) Germany

(B) Great Britain

(C) Japan

(D) France

Ans : (C)


14. The Railway Staff College is located at—

(A) Kolkata

(B) Gorakhpur

(C) Secunderabad

(D) Vadodara

Ans : (D)


15. Which of the following training establishments is meant for training of merchant navy officers?

(A) TS Bhadra

(B) TS Mekhala

(C) TS Rajendra

(D) TS Naulakshi

Ans : (C)


16. Birhors live in which Indian state?

(A) Nagaland

(B) Assam

(C) Tamil Nadu

(D) Madhya Pradesh

Ans : (D)


17. Which of the following regions receive winter rainfall caused by western disturbances?

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Karnataka Coast

(D) Punjab

Ans : (B)


18. Which of the following is the world famous mineral region of India?

(A) Shillong Plateau

(B) Malwa Plateau

(C) Chhotanagpur Plateau

(D) Deccan Plateau

Ans : (C)


19. Which shipyard is situated on the Konkan coast?

(A) Cochin

(B) Kandla

(C) Mazgaon

(D) Visakhapatnam

Ans : (C)


20. The Koyali oil refinery is located in—

(A) Assam

(B) Gujarat

(C) Maharashtra

(D) Tripura

Ans : (B)


21. Which one of the following atomic power stations was completely indigenously built?

(A) Kalpakkam

(B) Narora

(C) Rawat Bhata

(D) Tarapore

Ans : (A)


22. Which places are connected by the Grand Trunk High Way?

(A) Kolkata-Amritsar

(B) Kolkata – Mumbai

(C) Delhi – Mumbai

(D) Delhi – Chennai

Ans : (A)


23. Which of the following Indian states have the largest reserves of lignite?

(A) Tamil Nadu

(B) Rajastan

(C) Jammu and Kashmir

(D) Gujarat

Ans : (A)


24. Which one of the following countries is the world’s largest producer of mica?

(A) India

(B) Russia

(C) Indonesia

(D) Philippines

Ans : (A)


25. Gujarat and Maharashtra were born out of the State of—

(A) Bombay

(B) Gujarat

(C) Ahmedabad

(D) Maharashtra

Ans : (A)

इनको भी जरुर Download करे :-

Post a Comment

0 Comments