Top 50 RRB Railway Geography Objective Questions in English

Top 50 RRB Railway Geography Objective Questions in English

Geography : Objective General Knowledge Questions in English

Part - 1

1. Which of the following rocks is different from the remaining three on the basis of its mode of origin?

(A) Limestone

(B) Sandstone

(C) Shale

(D) Marble

Ans : (D)


2. Which of the following land forms is not associated with river erosion?

(A) Waterfall

(B) V-shaped valley

(C) Moraines

(D) Ox-bow lake

Ans : (C)


3. Which of the following latitudes is the longest?

(A) 23°N

(B) 66°N

(C) 0°

(D) 80°N

Ans : (C)


4. Two places on the same meridian must have the same—

(A) Length of summer

(B) Length of winter

(C) Latitude

(D) Solar time

Ans : (D)


5. When it is 6.00 AM on 0° meridian, at the same time what time would be there in India?

(A) 6.30 AM

(B) 9.30 AM

(C) 11.30 AM

(D) 5.30 AM

Ans : (C)


6. Which of the following processes helps in the formation of rift valley?

(A) Seismism

(B) Faulting

(C) Folding

(D) Volcanism

Ans : (B)


7. Which of the following names is given to the planetary winds blowing between the tropics?

(A) Monsoon

(B) Polar winds

(C) Westerlies

(D) Trade winds

Ans : (D)


8. Which of the following cities is not located on Varanasi-Chennai rail-route?

(A) Hyderabad

(B) Nagpur

(C) Jabalpur

(D) Allahabad

Ans : (D)


9. Where is Dead Sea situated in the following continents?

(A) Europe

(B) Australia

(C) Asia

(D) Africa

Ans : (C)


10. Which of the following industries is most developed in the Great Lakes region of North America?

(A) Cement and Paper

(B) Steel and Engineering

(C) Film industry

(D) Textile and Chemicals

Ans : (B)


11. Which of the following group of countries is most famous for exporting wool and meat?

(A) Australia, Sri Lanka, Indonesia

(B) Argentina, France, Chile

(C) Australia, Argentina, New Zealand

(D) New Zealand, Argentina, Italy

Ans : (C)


12. Which of the following soils is most suitable for the cultivation of cotton in India?

(A) Red soil

(B) Laterite soil

(C) Alluvial soil

(D) Regur soil

Ans : (D)


13. Which of the following state groups is the largest producer of iron-ore in India?

(A) Orissa, Madhya Pradesh, Bihar

(B) Madhya Pradesh, Maharashtra, Punjab

(C) Maharashtra, Orissa, Andhra Pradesh

(D) Bihar, W. Bengal, Orissa

Ans : (A)


14. Which of the following landforms is different from other three on the basis of the mode of origin?

(A) Fold

(B) Anticline

(C) Nappes

(D) Rift Valley

Ans : (D)


15. Which of the following landform is not associated with glaciation?

(A) Hanging valley

(B) Moraines

(C) Inselberg

(D) Drumlin

Ans : (C)


16. Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their size?

(A) Saturn, Jupitar, Mercury, Neptune

(B) Jupitar, Saturn, Neptune, Mercury

(C) Jupitar, Mercury, Neptune, Saturn

(D) Neptune, Mercury, Saturn, Jupitar

Ans : (B)


17. As we go higher into the atmosphere, the air becomes—

(A) Thinner

(B) Denser

(C) Warmer

(D) Visible

Ans : (A)


18. From which of the following longitude the Indian standard time is determined?

(A) 82° 30' East

(B) 80° West

(C) 90° East

(D) 81° 30' East

Ans : (A)


19. Which of the following oceans are connected by Panama Canal?

(A) Pacific and Atlantic

(B) Atlantic and Indian Ocean

(C) Indian Ocean and Pacific

(D) Atlantic and North Ocean

Ans : (A)


20. For which crop production is 'Saopalo' famous?

(A) Cotton

(B) Maize

(C) Coffee

(D) Tea

Ans : (C)


21. Which of the following State group is largest producer of mineral oil in India?

(A) Gujarat, U. P., Maharashtra

(B) Maharashtra, W. Bengal, Assam

(C) Assam, U. P., Bihar

(D) Assam, Gujarat, Maharashtra

Ans : (D)


22. Which of the following water-ways does not pass through the Panama Canal?

(A) London-Honolulu.

(B) New York-San francisco

(C) New York-Buenos Aires

(D) New York-Sydney

Ans : (C)


23. Which of the following latitudes is a great circle?

(A) Equator

(B) 66°N

(C) 20°S

(D) 23°S

Ans : (A)


24. Which of the following city is not located on Delhi-Kolkata rail route?

(A) Kanpur

(B) Allahabad

(C) Gaya

(D) Varanasi

Ans : (D)


25. Which of the following industries is famous in the Ruhr industrial region of Europe?

(A) Textile and Chemicals

(B) Steel and Engineering

(C) Cement and Paper

(D) Ship building

Ans : (B)


26. If the direction of the earth's rotation on its axis is east-west, what would be the direction of Trade wind blowing in Southern hemisphere?

(A) South-West

(B) South-East

(C) North-East

(D) North-West

Ans : (B)


27. The coldest hour of the day is approximately—

(A) 5 a.m.

(B) 9 p.m.

(C) 3 a.m.

(D) 10 a.m.

Ans : (C)


28. Which of the followings is fibre mineral?

(A) Zinc

(B) Asbestos

(C) Coal

(D) Asphalt

Ans : (B)


29. What are asteroids?

(A) Minor planets revolving round the Sun between the orbits of Mars and Jupiter

(B) Luminous celestial bodies moving round the Sun

(C) A group of fixed stars arranged naturally

(D) Small pieces of solid matter which appear in the earth's atmosphere as shooting stars from out spaces and become visible through incandescence caused by the resistance of the air to their passage,

Ans : (A)


30. What is Isthmus?

(A) The mouth of a river where it joins the sea

(B) A narrow strip of sea dividing two oceans

(C) A narrow strip of land joining two seas or oceans

(D) A piece of projected land

Ans : (C)


31. Which of the following phenomena causes the shape of the Earth ?

(A) Internal structure

(B) Atmospheric pressure

(C) Rotation

(D) Revolution

Ans : (C)


32. Which of the following is the location of a point on the globe that is antipodal to 65° North Latitude and 30° East Longitude?

(A) 65° North Lat., 30° West Long

(B) 30° South Lat., 65° East Long

(C) 65° South Lat., 150° West Long

(D) 30° North Lat., 65° West Long

Ans : (C)


33. The surface of the earth is still irregular inspite of millions of years of gradation, because—

(A) Gradation is a slow process

(B) Gradation does not reduce irregularities

(C) Deposition of material re-elevates the land

(D) Parts of the crust have been uplifted

Ans : (D)


34. What would result if the sedimentary deposit of the Ganga Plain is compressed between the Himalayas and the Deccan Plateau and then uplifted?

(A) Block mountain

(B) Fold mountain

(C) Rift valley

(D) Volcanic plateau

Ans : (B)


35. What would happen to ocean water if the moon comes nearer to the earth ?

(A) Fall of temperature

(B) Stopping of ocean currents

(C) Rise of sea level

(D) Increase in height of oceanic tides

Ans : (D)


36. The line joining places of equal atmospheric pressure is termed—

(A) Contour

(B) Isohyet

(C) Isotherm

(D) Isobar

Ans : (D)


37. What would happen to types of rainfall if the earth's surface becomes all plain?

(A) No cyclonic rainfall

(B) No orographic rainfall

(C) No convectional rainfall

(D) No frontal rainfall

Ans : (B)


38. The maximum risk to air travel is from—

(A) Clouds

(B) Rainfall

(C) Fogs

(D) Strong winds

Ans : (C)


39. Which one of the following countries is the largest producer of rice in the world?

(A) China

(B) Japan

(C) Philippines

(D) Bangladesh

Ans : (A)


40. Which of the following countries possesses a strong natural resource base for iron and steel industry ?

(A) Russia

(B) Pakistan

(C) Japan

(D) Bangladesh

Ans : (A)


41. The present day search for fuels alternative to petroleum, is due mainly to—

(A) Iran-Iraq war

(B) Strained relations between Israel and Middle East countries

(C) Highly increased cost of petroleum

(D) Increase in the consumption of petroleum

Ans : (D)


42. What is the population density of a District which has 50 Lakh people and 25 thousand square kilometres area?

(A) 50 persons per sq. km.

(B) 100 persons per sq. km.

(C) 150 persons per sq. km.

(D) 200 persons per sq. km.

Ans : (D)


43. The Savana type of climate is characterized by—

(A) Humid summers and humid winters

(B) Humid summers and dry winters

(C) Humid winters and dry summers

(D) Humid throughout the year

Ans : (B)


44. Given below are the climate data of a particular station. In which of the following natural regions is the station located

Temperature——Rainfall

(Degrees Centigrade)——(Centimetres)

January——23.3——1.8

February——23.3——1.8

March——21.1——2.5

April——17.8——4.6

May——14.4——7.1

June——12.2——7.9

July——11.1——6.9

August——12.3——6.3

September——13.9——5.1

October——16.7——4.3

November——19.4——3.0

December——27.7——2.5

(A) Warm temperate East coast type

(B) Warm temperate West coast type

(C) Warm temperate Continent type

(D) Hot deserts

Ans : (B)


45. Which of the following groups of countries is arranged in descending order of area?

(A) Russia, Canada, China, U.S.A.

(B) Russia, U.S.A. Canada, China

(C) Russia, Canada, U.S.A., China

(D) Russia, China, U.S.A., Canada

Ans : (A)


46. Which of the following Industrial Regions of USA is located mainly on the basis of hydroelectric power?

(A) The New York, Philadelphia, Baltimore region

(B) The Southern New England Region

(C) The Southern Lake Michigan Region

(D) The Detroit Region

Ans : (B)


47. What should India increase in order to become one of the most prosperous countries of the world?

(A) Food production

(B) Industrial production

(C) Population

(D) Trade

Ans : (B)


48. Water power potential of India is great, but it has not been developed to its full extent. The major deterrant being that—

(A) Coal is available in plenty therefore it is not necessary to develop water power

(B) Raw materials required for the production of electric transformers are not available in India

(C) Rainfall is seasonal and as such requires costly storage resevoirs

(D) Lack of technical skill hinders the development of water power

Ans : (C)


49. Which of the following regions has almost prevalent types of natural vegetation in India?

(A) The Himalaya mountain

(B) The Deccan Plateau

(C) The Ganga plain

(D) The Coastal plains

Ans : (C)


50. For which of the following manufacturing industries does India have the most natural resources?

(A) Glass Synthetic rubber

(B) Synthetic rubber

(C) Iron and Steel

(D) Aluminium

Ans : (C)

इनको भी जरुर Download करे :-

Post a Comment

0 Comments